ГоловнаСтатті ›Дезінфекція пивного обладнання діоксидом хлору

Дезінфекція пивного обладнання

Дезинфекция пивного оборудования диоксидом хлора

Дезінфекція пивного обладнання діоксидом хлору

Дезінфекція пивоварного обладнання невід'ємна частина процесу варіння пива. Пиво є найстарішим алкогольним напоєм. Це продукт з багатовіковою історією. Він вживається у всьому світі і займає третє місце серед найпопулярніших напоїв, після води і чаю. Ремесло пивоваріння виникло багато тисяч років тому. Сучасні пивовари надмірно консервативні, вони шанують традиції і намагаються дотримуватися технології.

Сучасні методи дезінфекції-збагачення історичного досвіду

Пиво на більш ніж 90% складається з води. Одним з основних критеріїв відмінного пива є якість води. Для хорошого пива потрібна чиста вода і стерильна чистота.

В даний час, все ще багато, пивоварень використовують усталені традиційні методи дезінфекції пивного обладнання, що володіють непереборними недоліками. На щастя наука не стоїть на місці і людство отримує сучасні безпечні засоби дезінфекції. Таким продуктом є діоксид хлору. Незважаючи на консерватизм пивоварів, dutrion, спираючись на наукові дані і практичний досвід допомагає примножити майстерність минулого в поєднанні з сучасними технологіями знезараження сьогоднішнього дня. Dutrion пишається цією комбінацією. Засіб для дезінфекції пивоварного обладнання Dutrion купити можна у наших представників в Києві, Дніпрі, Вінниці, Одесі, Львові.

Діоксид хлору dutrion завоював міжнародну вдячність надійного та ефективного засобу знезараження води. ClO2 більш потужний і в той же час безпечний продукт в порівнянні з класичними дезінфікуючими засобами. Він не привносить ароматичний відтінок і не є корозійним, ці недоліки притаманні гіпохлоритам, перекису водню, надуксусной кислоті та ін.речовинами. ClO2 при низьких концентраціях проявляє відмінні протимікробні властивості, що дозволяють використовувати його для санітарної обробки не тільки обладнання пивоварних заводів.

Мікробіологічний фактор виробництва пива

Дезінфекція обладнання виробництва пива запорука якості. Практично всі етапи приготування пива являють собою ймовірну можливість прояву мікробіологічних проблем. Мікроорганізми відповідальні, як за отримання продукту вищої якості, так і за його псування. Мікробіологічний контроль має вирішальне значення для всіх ділянок і безпосередньо обладнання беруть участь у виробництві пива, таких як пастеризатори, нагрівачі та охолоджувачі; системи санітарії CIP; санація збірних головок наповнювача; дезінфекція систем водопостачання та розподілу; контроль диких дріжджів, цвілі і запаху; санітарно-технічне обслуговування і підтримання гігієнічної чистоти в комплексі. Про напрямки і способи застосування Dutrion в пивоварній справі можна почитати в статті "DUTRION-надійний помічник пивоварного процесу".

Вигадані сумніви про діоксид хлору

Сумніви пивоварів виникають швидше за все від нерозуміння хімії цієї речовини і розгорнутої повсюдно інформаційній війні проти хлору.

Найбільшим недоліком діоксиду хлору є слово "хлор" в назві цієї молекули.

Згадайте слова "хлор" і "дезінфекція" в колі пивоварів, і ви почуєте:"це зіпсує смак мого пива". По правді, це скаже той пивовар, який використовує і псує пиво йодоформом. І в разі застосування гіпохлориту натрію, ця заява також буде обгрунтованими. Незалежні дослідження показують, що в міській водопровідній питній воді, особливо в жарку погоду, виявляється до 1-2 мг/л активного гіпохлориту. Пивоварням, які використовують муніципальну воду необхідно застосовувати потрійне ополіскування очищеною водою для видалення залишків гіпохлориту з технологічного обладнання і пляшок, щоб не забруднити пиво залишками хлору і його сполуками. Для дезінфекції пивоварного обладнання і його ополіскування не рекомендується використовувати гіпохлорити і хлорвмісні речовини.

І навпаки, Dutrion ідеально підходить для дезинфікуючого ополіскування після очищення миючими засобами.

Він видаляє фенольні смаки і неприємні запахи з води, не утворює побічні продукти дезінфекції тригалогенметани, хлорфеноли, хлораміни та інші концерогени. Це дуже важливо для пивовара, тому, що ці сполуки дуже шкідливі для пива, не кажучи вже про токсичність для людини.

Dutrion також використовується для видалення ціанідів, сульфідів, гіалуронової та меркаптанів з води. Ці сполуки також несприятливі для пива.

Рекомендації про використання діоксиду хлору у виробництві пива та дезінфекції обладнання все частіше описуються в популярних журналах про пиво. Одним з таких видань є BRAUWELT INTERNATIONAL.

Дійсно, пивовари не розуміючи хімії діоксиду хлору, стурбовані тим, що він вплине на смак і якість пива при додаванні в заварювальну рідину або під час розведення пива високої щільності. Основою такого занепокоєння є негативний вплив на пиво хлорорганічних сполук, таких як хлорфенол при концентрації менше 0,001 мг/л.цей ефект спостерігається тільки при використанні в пивоварної рідини хлорованої води.

Діоксид хлору не є дезинфікуючим речовиною хлорного типу. Його хімія значно відрізняється від хімії хлору. Діоксид хлору окисляє, а хлор заміщає. Діоксид хлору не здатний утворити хлорорганічні сполуки.

Діоксид хлору дезінфікуючий засіб в пивоварінні

Під час випробувань, при дослідній варінні пива, воду обробляли різними концентраціями діоксиду хлору (0,07 мг/л; 0,2 мг/л; 0,4 мг/л; 0,8 мг/л). Він був отриманий реакцією окислення хлориту натрію бісульфатом натрію. Пивоварний розчин брав участь у варінні пива з низовим бродінням. Наявність хлорорганічних сполук визначали за допомогою газової хроматографії (GC-ECD). За результатами аналізів, в молодому і фільтрованому пиві не виявлені сліди хлорфенолу. Дегустаційна комісія віддала перевагу смаковим характеристикам пива звареного при використанні діоксиду хлору.

У другому досвіді концентрат 2000 мг/л Dutrion, додавали в різні півлітрові пляшки пива з донним бродінням і вихідним суслом 11 і 14% по 0,05 мл, 0,1 мл і 0,2 мл.за підсумками дослідження в зразках так само не були виявлені хлорфеноли і негативні присмаки.

У третьому досвіді сусло з фортецею 18? P (Plato) розбавили до 12? P, використовуючи воду з різною концентрацією ClO2 (0,07 мг/л, 0,2 мг/л і 0,4 мг/л і 0,8 рмг/л). За підсумками аналізу зброджене сусло і саме пиво показали відмінні результати в смакових групах.

Всі випробування показали, що концентрації ClO2 менше 0,8 мг / л в пиві або воді, використовуваної для розведення, не роблять негативного впливу на смак пива. Однак при більш високих концентраціях під час дегустації може виявлятися легка окислюваність.

Це означає:

  • Co2, присутній у воді у вигляді газу, розпадається і випаровується, наприклад, при обполіскуванні ємностей, тари і при нагріванні пивоварного розчину;
  • При застосуванні ClO2 у пивоварному виробництві не виникають реакції, що ведуть до утворення хлорфенолів;
  • Двоокис хлору, присутня в заправній рідині, не реагує з іншими компонентами і не робить негативного впливу на якість, смак і аромат пива.

Порівняння дезінфікуючої потужності при дезінфекції пивного обладнання

Результати порівняння дезінфікуючих засобів застосовуваних у виробництві пива.

Концентрації для зниження в 5 log підрахованих життєздатних клітин при часу експозиції t = 60 секунд (dutrion забезпечує ефективне зниження в 5 LOG за 60 секунд).

Диоксид хлора в пивоварении

Підтверджена безпека

Дезінфекція пивоварного обладнання не єдиний напрямок, який використовується в пивоварнях. Dutrion забезпечує широкий спектр можливостей в якості різної технологічної допомоги. Крім дезінфекції пивоварного обладнання застосовується для обробки (знезараження) води, дезінфекції поверхонь, дезінфекції систем вентиляції, знезараження повітряного середовища приміщень, дезінфекції обладнання, дезінфекції транспорту, дезінфекції місць зберігання і т.д. Dutrion може запропонувати передові технічні рішення необхідні для забезпечення та інтеграції ClO2 в вашу систему НАССР.

ClO2 схвалений і рекомендований різними міжнародними організаціями, в тому числі ВООЗ, як безпечна альтернатива хлорвмісних засобів дезінфекції. Dutrion володіє сертифікатом NSF International-міжнародної незалежної організації, що займається питаннями захисту навколишнього середовища, охорони здоров'я людини, безпеки харчових продуктів і питної води.

Dutrion дозволений для застосування в органічному виробництві і внесений до Міжнародного реєстру Міжнародного агентства OMRI.

В Україні пройдено експертизи та отримано гігієнічні висновки.

Dutrion зареєстрований в державному реєстрі дезінфікуючих засобів, що застосовуються в харчовій промисловості. Дозволений в якості знезаражувального засобу питної води.

Засіб для дезінфекції пивоварного обладнання Dutrion купити можна у наших представників в Києві, Дніпрі, Вінниці, Одесі, Львові.